De eerste positieve effecten van de aanpak om vier Haagse gebieden er weer structureel bovenop te krijgen, zijn zichtbaar. Dit blijkt uit de voortgangsrapportage ‘Prioritaire gebieden’ die het stadsbestuur aan de gemeenteraad heeft gestuurd.
Het gaat om de Jan Luykenlaan/Van Baerlestraat (Moerwijk), Kaapseplein en omgeving (Transvaal), Weimarstraat/Beeklaan/Zevensprong (Valkenbos/Regentessekwartier) en Duindorp. “Het is nog pril, maar stukje bij beetje ontstaat er vertrouwen in de aanpak bij bewoners en andere betrokkenen”, zegt wethouder Martijn Balster van Wonen, Wijken en Welzijn.
Op en om het Kaapseplein ervaren bewoners dagelijks overlast, zoals overbewoning, hangende arbeidsmigranten en afval op straat. Via verschillende wegen wordt geprobeerd het tij te keren. Zo is dit jaar is een ‘Pleinteam’ gestart, waarin bewoners en partners in de wijk samen met de gemeente wensen verzamelden voor een nieuwe inrichting van het Kaapseplein. De wijkagent houdt regelmatg een spreekuur en er is tijdelijk extra handhaving ingezet. Op het plein zelf houden straatcoaches jongen bij de les.
In Duindorp wordt ingezet op het vergroten van het vertrouwen tussen een deel van de bewoners en de gemeente. Er worden huisbezoeken georganiseerd en Parnassia is bezig met een ‘Achter de Voordeur’ aanpak.
In de Weimarstraat staat de leefbaarheid onder druk door de vele leegstand en coffeeshops. Hier is onder andere de door de gemeente aangestelde transformatiemanager bezig om grip te krijgen op de bestemming van panden en vestiging van bedrijven.
Volhouden
Balster: “Het is zaak onze aanpak nu uit te bouwen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. De bewoners in deze delen van de stad verdienen een kentering in het afglijden van hun buurt. Het is daarmee ook een opdracht aan het nieuwe stadsbestuur. Laat deze wijken niet los, ga vol door op de ingeslagen weg. Een combinatie van burgerkracht, preventie en repressie, zijn het geheim. Maar dan moet je lang durven volhouden.”